Sportvoeding

Training is natuurlijk de eerste voorwaarde voor goede sportprestaties, op de voet gevolgd door een goed uitgebalanceerde voeding en voldoende vocht. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen. Voeding speelt een belangrijke rol : meer rendement uit training, beter herstel, bereiken en behoud lichaams gewicht, verminderen kans op ziekte en blessure,constant niveau in training en wedstrijden.


De algemene spelregels voor de voeding van een sporter zijn:

  • Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen (brood, aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten, snoep en frisdrank zijn ook koolhydraatrijk (suikers), maar zijn minder wenselijk).
  • Kies de goede soorten vet (onverzadigde vetten in olie, halvarine, vis) en wees zuinig met vet.
  • Een gezonde voeding voorziet voldoende in de benodigde hoeveelheid eiwitten.
  • Eet gevarieerd.
  • Zorg voor een royale vochtinname.
  • Zorg voor een goede timing van de maaltijden b.v 2 a 3 uur voor het sporten

Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen tijdens intensieve inspanning. 1 gram koolhydraten levert 4 kcal. Koolhydraten geven per seconde meer energie dan vetten. De koolhydraat voorraad in het lichaam is voldoende voor ongeveer ¾ uur tot 1 ½ uur sporten. Dit betekent dat aanvulling van koolhydraten nodig is vanaf het begin van de inspanning wanneer de inspanning langer duurt dan c.a. 1/12 uur. Na intensieve sporten is het van belang om de koolhydraat voorraden direct weer aan te vullen

Vetten

Voor sporters wordt een voeding aanbevolen waarbij de vetten voor ongeveer 1/3 deel van de energie zorgen. 1 gram vet levert 9 kcal, dus ruim twee maal zoveel als koolhydraten Kies bij voorkeur producten die onverzadigde vetten bevatten. Met het eten van verzadigd vet lopen we een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vet levert naast energie de vet oplosbare vitamines A, D, E en K. Dit is onmisbaar voor een goede gezondheid. Door het eten van veel vet stijgt het vetpercentage dit komt de sport prestatie niet ten goede. De snelheid wordt minder en de wendbaarheid en sprongkracht dalen.

Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstoffen voor bijvoorbeeld de opbouw van spierweefsel. Eiwitten worden pas als brandstof gebruikt als de voorraad glycogeen uitgeput raakt.Voor de opbouw van spier weefsel moet de voeding voldoende eiwitten bevatten. Aanbevolen wordt 1,2 a1,5 gram eiwit per kilogram lichaams gewicht te nemen. Als er teveel gebruikt wordt dan zal de spieropbouw niet sneller gaan maar zal het teveel omgezet worden in lichaamsvet. Waarschijnlijk herstelt het lichaam zich sneller en beter als er direct na inspanning (binnen een half uur) een kleine hoeveelheid eiwit gebruikt wordt.

Webdesign: Tagstudio